Dertien uur Star Wars

Voor de verhaallijn is de beste volgorde om de films te bekijken: eerst deel IV, dan delen V, I, II, III en ten slotte deel VI. En dan is het handig om alle nodeloze en irritante gedeeltes meteen maar over te slaan. Voor wie een aflevering mist staat de belangrijkste informatie over de film achter de SPOILERS!-waarschuwing.

Deel IV, A New Hope: helemaal bekijken. Leuke film.
Deel V, The Empire Strikes Back: helemaal bekijken, de beste uit de serie.
Deel  I, The Phantom Menace: bekijken vanaf ongeveer 1 uur en 25 minuten (de tijden volgens de dvd-versie, een opname bevat wellicht nog allerlei reclameblokken).
Relevante inhoud: (SPOILERS!): jongetje blijkt veel magisch talent te hebben, wordt voorgedragen voor training door de Jedi Academy (een soort toverschool à la Zweinstein). Maar hij is ook wat angstig, wat een risico inhoudt voor affiniteit met de Dark Side. Jongetje wordt ook verliefd op een prinses.
Deel II, Attack of the Clones: het slechtste deel, slaapverwekkend. Sla in elk geval de eerste 1 uur en 9 minuten over, kijk dan een kwartiertje. Voor de liefhebbers van een leuk gevecht: kijk verder op 1 uur en 40 minuten.
Relevante inhoud: (SPOILERS!) Er wordt al jarenlang een complot gesmeed tegen de democratie en tegen de Jedi-ridders. Het jongetje, inmiddels volwassen, zet zijn eerste stappen op het duistere pad.
Deel III, Revenge of the Sith: Vooral de tweede helft is redelijk tot goed. Bekijk vanaf 59 minuten.
Relevante inhoud: (SPOILERS!) Terwijl de democratie om zeep wordt geholpen raakt Anakin onder invloed van de Dark Side. De laatst overgebleven Jedi’s gaan in ballingschap op onherbergzame planeten.
Deel VI, Return of the Jedi: Bekijk de eerste 55 minuten. Ga dan verder naar 1 uur en 19 minuten. Zodra er teddyberen in beeld verschijnen: spoel door of neem de tijd om even wat in te schenken.

Zo, dat scheelt toch zo”n vier uur. Veel plezier en moge De Kracht met u zijn.